Röviden Budapestről

MENÜ

Közlekedés

Budapest az ország közlekedési vérkeringésének a centruma. Innen indulnak sugaras irányba a vasúti és a közúti fővonalak, összeköttetést teremtve az ország megyéivel és Európa jelentős nagyvárosaival. A Keleti és a Nyugati pályaudvart több, szinte Európa egészét átszelő vonatjárat érinti.

A Keleti pályaudvar csarnoka

Közúti közlekedés

Az országos, esetenként egyben Európát is átszelő utak fővárosba bevezető szakaszai rendkívül túlterheltek, és az útvonalak Budapest-centrikussága miatt nagy gondot jelent a hatalmas tranzitforgalom. Ezért kiemelkedő jelentőségű a fővárost elkerülő, jelenleg építés alatt álló M0-ás autóút, melynek teljes kiépítése után a fővárosi utak zsúfoltságának csökkenése és a város levegőszennyezettségének javulása várható.

Budapest közúti Duna-hídjai: Árpád hídMargit hídSzéchenyi lánchídErzsébet hídSzabadság hídPetőfi hídLágymányosi híd – valamint a Deák Ferenc híd az M0-s körgyűrű déli részén és a Megyeri híd az északi részén.

Repülőterek

A Belvárostól 15 kilométerre lévő Ferihegyi nemzetközi repülőtér fogadja a repülőgépeket. Ferihegy 1-et 2005Ferihegy 2 A terminálja a schengeni gépek le- és felszállóhelye, a B terminál pedig a nem-schengeni légitársaságoké. szeptemberében nyitották meg a fapados járatok előtt.

Tömegközlekedés

Budapesten 11 féle közlekedési eszköz jár (ezen belül 3 metróvonal, 4 HÉV-vonal, 29 villamosjárat és több mint 200 autóbuszjárat). Turistalátványosságként megtalálható a városban a sikló, libegő, fogaskerekű vasút, keskenynyomtávú gyermekvasút és kishajó.

Budapest főbb pályaudvarai: Keleti pályaudvar, Nyugati pályaudvar, Déli pályaudvar.

Asztali nézet